V.36

Barnet
Om du väntar ditt första barn ligger det troligtvis i rätt position nu, uppochned. Tycker du att bebisen rör sig något annorlunda jämfört med tidigare? Det kan bero på att det är trångt därinne, men är du minsta orolig prata med din barnmorska. Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan det minskar snarare eftersom din kropp absorberar en del av det. Hjärnan är färdigväxt. En del psykologer säger att barnet redan nu är medveten om sitt ”jag” eftersom det kan svara på saker med till exempel sparkar.
Vikt 2 800 gram.
Mamma
Din livmoder är 32-35 centimeter. Din mage kan börja sjunka ner lite och det blir lättare att andas, men det kan fortfarande vara svårt att hitta en bekväm sovställning. Många gravida upplever att de behöver kissa ännu oftare än tidigare. Det beror på att livmodern trycker på urinblåsan. Nu kanske din vikt stannar till förlossningen. Kolostrum eller råmjölk kan läcka ur dina bröst fast bebisen ännu inte är född. Försök att äta nyttigt och varierat. Barnet får all sin näring i från dig. Tankarna rör sig säkert mer och mer kring barnet. Kanske känner du oro inför förlossningen. Men en dag finner du att längtan efter att träffa barnet har tagit överhanden och att eventuell rädsla har bytts ut mot längtan efter förlossningen.

Pappans/partnerns roll vid förlossningen
Att vara med om en förlossning är en stark upplevelse även för dig som pappa, partner eller medföljare. Det är lätt att känna sig hjälplös, men det finns mycket du kan göra vid förlossningen för att få den födande kvinnan att må bättre. Du är en viktig person för henne när barnet ska födas.
Det bästa du som pappa, partner eller medföljare kan göra när förlossningen väl sätter i gång är att finnas till hands, berömma, stötta och lugna den födande kvinnan.
Vilken är medföljarens uppgift?
Det är viktigt att kvinnan känner trygghet med och tillit till den som följer med på förlossningen. Då kan hon slappna av och koncentrera sig på födandet. En kvinna som föder kan ibland reagera på smärta på ett sätt som man inte förväntar sig och det kan tyckas som om hon förlorar kontrollen över sig själv. Många kvinnor går in i sig själva för att kunna fokusera på förlossningsarbetet. Det måste du ha förståelse för. Du är ändå viktig som stöd.
Vad du kan göra praktiskt
Det finns mycket du kan hjälpa till med. Många medföljare säger att de känner sig hjälplösa, men frågar man den födande kvinnan upplever hon ofta något helt annat. Personalen är till för att stötta och hjälpa den födande kvinnan, men det finns mycket en pappa, partner eller medföljare kan göra. Här är några exempel:
– ge uppmuntran och mentalt stöd
– badda pannan
– hämta och ge vätska att dricka
– massera ryggen
– hjälpa kvinnan att hitta bra lägen att vila i mellan värkarna
– hjälpa kvinnan att kissa
– föra kvinnans talan när hon inte orkar tala.

Mat och dryck
Det är viktigt att kvinnan dricker ofta och lite och du kan hjälpa henne att få i sig små klunkar vätska. Det är också viktigt att du själv äter och dricker. Ta med några smörgåsar, snacks och dricka till dig själv. Frukost, lunch och middag kan du köpa i matsalen eller kafeterian på sjukhuset.
Stanna i rummet eller gå ut?
Ofta vill kvinnan att du ska finnas i rummet under hela förlossningen, men blir den långdragen kan du bli tvungen att gå ut för att köpa dig lite mat. Kanske behöver du också få komma ut en stund och rensa tankarna. Men det är bra om du har med dig åtminstone något att dricka så att du inte behöver gå ut i onödan.
Prata innan
Nuförtiden utgår vi från att pappan eller partnern ska vara med vid förlossningen, men det är inte självklart. Känner du dig osäker är det viktigt att ni pratar igenom det hela. Det är fullkomligt normalt att känna osäkerhet – det gör alla. Men komihåg att personalen finns där för er båda och att du kan rådfråga barnmorskan om hur du kan hjälpa till på bästa sätt.
Ni kan också välja att ta med ytterligare en medföljare, till exempel en kompis, en förälder eller en doula – en kvinna som har erfarenhet av förlossningar och är tränad i att ge stöd och information till den födande kvinnan och hennes närmaste. Prata gärna med er barnmorska i förväg för att få tips och råd.
Om tanken på att närvara vid förlossningen trots allt känns helt omöjlig kan ni välja att någon annan ska vara medföljare. Du kan alltid finnas tillgänglig per telefon eller vänta utanför om du skulle ångra dig.
De allra flesta som har varit med vid sina barns födslar har inte ångrat sig. Det är viktigt att ni pratar igenom era förväntningar och föreställningar om förlossningen och bestämmer hur ni vill ha det så att ni är överens och känner er lugna och trygga.
Bra att ta med
Ta med dig de här sakerna till förlossningen:
– väskan ni packat till kvinnan – glöm inte pappren ni fått av barnmorskan
– dryck och små snacks som yoghurt, frukt, choklad och smörgås
– en extra tröja att byta till om du blir svettig eller om du fryser
– massageolja
– kamera, film, band, laddade batterier
– eventuellt ombyteskläder till dagen därpå
– hygienartiklar
kanske en present till kvinnan när det hela är över.

Gravid v.36

Gilla(0)Ogilla(0)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.