4 månader

Nu kan din bebis känna igen bekanta ansikten, han eller hon kan skilja mamma från pappa och vet vem de är. Många har redan skaffat sig en favoritleksak och kanske har du märkt att det är en sång eller bok som bebisen tycker bättre om än andra. Han tycker förmodligen om att leka med sina leksaker på en matta eller filt på golvet. Babygym kan vara ett bra alternativ för att stimulera bebisen och uppmuntra henne att utforska och lära sig samtidigt som hon tränar motoriken.

Bebisen kan rulla från sida till sida och kanske från mage till rygg när den ligger ner. Uppmuntra honom/henne att rulla och hjälp den att sitta upp med stöd. Det är oftast mer intressant för bebisen att sitta upp och titta på saker än att ligga på rygg och stirra i taket. Vid det här laget kan bebisen förmodligen plocka upp saker och stoppar dem för det mesta direkt i munnen. Munnen är bebisens känsligares sinnesorgan vid den här åldern och de vet inget bättre sätt att lära sig om ny saker än att stoppa dem i munnen. Läs mer om hur bebisen upplever världen omkring sig. Se till att leksakerna inte har några små lösa delar som bebisen kan råka svälja och sätta i halsen.

Visa empati

Om din bebis gråter, trösta direkt. Om du är snabb och visar att du förstår bebisens känslor kommer han att utveckla en känsla av säkerhet och trygghet. Somliga tror att de genom att ignorera den gråtande bebisen kan ”lära” den att inte vara för känslig och gnällig. Detta är dock fel. I den här åldern kan du inte ”lära” bebisen på detta sättet och likaså är det ingen risk att du ”klemar bort” ditt barn eftersom bebisen ännu inte är mogen att förstå handling och konsekvens, d.v.s. bestraffning. Fortsätt istället att vara ömsint och kärleksfull för att utveckla din och bebisens relation.

Nu kan bebisen också börja uppvisa de första tecknen på en egen vilja när han blir upprörd över att du tar en leksak ifrån honom eller slutar leka med honom. Han ler, gurglar, ooar och skrattar när du interagerar med honom. Att leka med bebisen är avgörande för dess utveckling. Fortsätt att läsa, sjunga, leka och spela spel med din lilla adept. Du kan gott prata med vanliga ord, prata mjukt men klart och tydligt – att prata ”babyspråk” är obegripligt för bebisen och är förmodligen bara förvirrande. Uppmuntra den lilla när hon försöker eller lyckas med något. Introducera nya föremål, dofter, smaker och material så ofta du kan. Då lär hon sig som mest om det spännande nya världen.

Dags för fast föda?

Vid omkring 4 månader så kan en del bebisar börja smaka på fast föda. Du kommer att märka när din bebis är redo. Han/hon bör kunna sitta ordentligt utan stöd, och hålla huvudet stadigt. Du kan börja med att ge din bebis små smakportioner av till exempel mosad, kokt potatis eller morot. Börja med riktigt små mängder, kanske knappt en tesked.
Om bebisen knuffar ut maten ur munnen med tungan kan det vara ett tecken på att han inte är riktigt redo för fast föda. Du behöver inte truga med din lilla bebis, vill hon inte äta fast mat ännu så är det ingen fara. Hon klarar sig gott och väl ett par månader till på bara bröstmjölk eller formula innan hon behöver tillskott av järn etc. Låt första fasta maten komma naturligt, och i barnets egen takt. Även om bebisen nu kastar sig över potatisen och morötterna så finns det ingen anledning att sluta amma, det finns massor av nyttigheter i mjölken som barnet kan ha nytta av ett tag till.

Den fysiska utvecklingen

 • Din bebis mage har blivit större, så nu behöver han inte äta lika ofta
 • Kan rulla
 • Liggande på mage kan bebisen lyfta på skuldror och bröst från golvet
 • Tungreflexen börjar avta och bebisen kan börja bli redo för att börja med fast föda
 • Kan sträcka sig efter och greppa föremål
 • Vissa bebisar börjar få sina första tänder

Den mentala utvecklingen

 • Det kanske börjar bli svårt med matstunderna då bebisen lätt blir distraherad och vill se vad som händer runtomkring
 • När han får tag på ett föremål stoppar hand det genast i munnen för att undersöka det
 • Bebisen börjar förstå orsak och verkan
 • Börjar förstå alla grundläggande ljud i föräldrarnas språk
 • Börjar utveckla förmågan att forma vissa språkliga ljud, så som ”ma-ma” och ”pa-pa” även om han inte förknippar dessa med föräldrarna
 • Kan nu skilja på färger och föredrar förmodligen starka grundfärger framför andra
 • Kan skratta högt och tjuta av förtjusning

Lämplig leksak för 3 månaders bebisDen känslomässiga utvecklingen

 • Tycker om att leka med dig
 • Vissa bebsiar gillar också att leka ensamma
 • Uppskattar och deltar i imitationslekar – imitera din bebis ansiktsuttryck och ljud
 • Svarar på din röst och gester genom att sparka med benen och flaxa med armarna
 • Visar när hon tappar intresset

Lämpliga leksaker

Färgglada böcker, bilder, babygym, lekmattor, musikleksaker, lysande och blinkande leksaker, speglar, bitringar, plastleksaker att bita på, färgglada mjuka klossar, mjukisdjur

Gilla(0)Ogilla(0)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.