3 månader

Nu börjar bebisen att vara vaken under längre perioder, hon är generellt gladare och skriker inte lika ofta som tidigare. Det är inte ovanligt att när bebisen närmar sig 4 månader att hon sover oavbrutet uppemot sex timmar per natt, men för andra kan det dröja ända upp emot 6 månader innan sådan nattsömn uppnås, så hoppas inte för mycket.

Den här tiden är bebisar som svampar och suger upp allt som du lär dem. Utnyttja detta faktum genom att interagera med din bebis så mycket du kan. Visa henne färgglada leksaker och föremål, lek imitationslekar och ge respons på bebisens försök till att kommunicera med dig. Detta kommer att uppmuntra henne att lära sig och skapa en känska av självförtroende och trygghet hos bebisen.

Prata med din bebis

Undersökningar visar att bebisar, vars föräldrar pratar mycket med dem och använder en stor och varierad vokabulär, uppvisar en högre IQ och större vokabulär senare i livet, även om de inte förstår det föräldrarna säger till dem just då. Är ni tvåspråkiga i familjen kan ni tryggt prata regelbundet med bebisen på båda språken. Även om det tillfälligt kan verka som om den språkliga utvecklingen först går långsamt så kommer han senare att obehindrat tala och växla mellan båda språken, och kanske också ha bättre förutsättningar för att lara sig tredje och fjärde språk.

Även om din bebis har kunnat känna igen dig ända sedan han var bara några dagar gammal så kan han nu börja visa tecken på att han känner igen och älskar dig. Ungefär hälften av alla bebisar börjar visa tydliga teckan på igenkänning vid den här åldern. Hjärnan genomgår en utvecklingsspurt ungefär vid den här tiden. Öga-hand koordinationen utvecklas och förmågan att känna igen föremål, ljud i språket, samtidigt som hon blir mer medveten och intresserad av världen runt omkring. Hon kan nu vifta med armar och ben, och om du håller upp en leksak framför henne så kanske hon sträcker sig eller slår efter den – ett stort steg i hennes utveckling. Tänk bara på att inte ge bebisen några föremål med vassa kanter och hörn, eller som den kan få in i munnen eller svälja. Se till att inga små bitar av leksaken kan brytas av och i värsta fall orsaka kvävning om bebisen råkar svälja dem.

Du kommer också märka att din bebis uppvisar ett alltstörre intresse för sin omgivning, att interagera med människor, och inte bara med sina föräldrar. Han lyser upp och ler när han hör röster och kan sluta suga på nappen eller tummer när hans uppmärksamhet vänds mot din röst. Han kan också bli upphetsad och försöka delta i samtalet genom att utbrista i små ”oooh” och ”aaah”, och kanske till och med börjar skratta. Vid den här tiden kan du också börja märka att din bebis blir lite mer reserverad mot främmande människor än hon varit tidigare och kan behöva lite tillvänjning innan hon accepterar dem och kan slappna av.

Beröring och smek

Beröring är mycket viktigt för bebisen. Bebisar älskar beröring och beröring utgör en förutsättning för dess utveckling. Babymassage kan vara en utomordentlig form av beröring och hjälpa till att stärka bandet mellan dig och bebisen, samt dess förtroende för dig. Lägg bebisen på ett mjukt underlag som till exempel en tjock filt på golvet, ta lite babyolja i händerna och värm upp den innan du börjar massera bebisen. Håll ögonkontakt och prata lugnande medan du varsamt masserar med mjuka rörelser. En enkel, ömsint massage får bebisen att slappna av, men var uppmärksam på signalerna som din bebis ger dig. Verkar han obekväm eller kinkig så prova att lätta eller öka på trycket, eller kanske vänta på ett annat tillfälle när din bebis är redo att ta emot en massage.

Tänk på att vaje barn är en individ, och även om den utveckling och framsteg som beskrivs här utgör en sorts medelvärde så är det inte ovanligt eller något att oroa sig för om en bebis skulle avvika något från denna tidlinje. Vissa bebisar dröjer med vissa saker utan att det betyder något som helst för framtida förmågor eller egenskaper.

Den fysiska utvecklingen

 • Bebisen kan nu lyfta huvudet i flera minuter när hon ligger på rygg
 • Hon kan kanske hålla huvudet stabilt när hon sitter upp
 • I magläge kan hon lyfta överkroppen och göra små mini-armhävningar. Uppmuntra henne och stimulera henne med en leksak
 • När du håller henne i upprätt position så trycker hon ifrån med benen nedåt
 • Hon kan klappa händerna och öppna fingarna
 • Bebisen kan rulla runt
 • Kan focusera på små föremål

Den mentala utvecklingen

 • Bebisen sträcker sig efter och slår efter föremål. Uppmuntra honom genom att hålla upp leksaker framför honom
 • Skiljer mamma från pappa
 • Tycker om när du läser för honom
 • Tycker om föremål med starka färger
 • Minnet utvecklas i snabb takt
 • Ler mot sig själv i en spegel
 • Skrattar
 • Utvecklar rutiner
 • Börjar ge ifrån sig ljud som ”ah ooh”

Den känslomässiga utvecklingen

 • Känner igen och föredrar föräldrar och syskon
 • Ler mot främlignar, kan bli mer reserverad längre fram
 • Gillar att höra dig prata
 • Tycker om och behöver beröring – massage är ett bra sätt att ge beröring
 • Blir alltmer social med leenden och ljud

Lämpliga leksaker

Skallror, bollar, färgade leksaker, speglar, mobiler, babygym, böcker, musikleksaker och lysande och blinkande leksaker.

Gilla(0)Ogilla(0)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.