Lillen har fått kikhosta, Inlagda på barn

Passar på att uppdatera läget om Neo.  Vi ligger inlagda på barn just nu. Mest troligen så har lillkillen fått Kikhosta.  Han är iaf på bättringsvägen nu när han får rätt medicin. Jag och Jonas har åkt hem en liten stund för att packa kläder och hämtar ny energi medans Neos farmor och plast farfar Boe är och håller ett vakande öga över lilleman <3 tack snälla ni för att ni finns<3

Allmänt
Kikhosta är en infektionssjukdom som de flesta barn numera är vaccinerade emot. Större barn och vuxna kan få kikhosta trots att de har fått vaccin eller haft kikhosta tidigare.

Kikhosta orsakas av en bakterie som sprids i luften genom små droppar som kommer från den som hostar eller nyser. Kikhosta smittar mycket lätt. Det brukar ta en till två veckor från det att man har smittats tills man blir sjuk. För de allra flesta går besvären över av sig själv, även om det kan dröja upp till åtta veckor innan man är helt frisk.

För barn under ett år, som inte har hunnit få fullt skydd av vaccinet, kan kikhosta bli allvarligt. De kan behöva vård på sjukhus.

Symtom
Kikhosta börjar som en vanlig förkylning med hosta och ibland lätt feber. Efter en till två veckor blir hostan värre och övergår i hostattacker. Under attackerna hostar barnet kraftigt tills det tappar andan – kiknar. Ibland kan barnet hosta till det kräks.

Allvarlig för små barn
För spädbarn, alltså barn under ett år, kan kikhostan vara allvarlig. Då kan det vara livshotande. Hos dem kan hostattackerna leda till andningsuppehåll och syrebrist och de kan bli medvetslösa eller får kramper. Spädbarn med kikhosta kan även ha andningsuppehåll eller bli oroliga utan hosta eller kikningar. Därför läggs spädbarn ofta in på sjukhus om de blir sjuka.

En kort uppdatering från oss iaf

Gilla(0)Ogilla(0)

2 thoughts on “Lillen har fått kikhosta, Inlagda på barn

  1. En stor kram i från skåne <3 och krya på dig lilla Neo. Sid ska nog bli Farbror i vår 🙂 då Diego och Jessie har varit på dejt 😉

    Kram Camilla

    Gilla(0)Ogilla(0)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.